23. 06. 2017

Je zdravotní péče opravdu dostupná vždy pro všechny?

23. 06. 2017

TZ: Praha, 23. června 2017 – na dnešní konferenci Platformy zdravotních pojištěnců ČR s názvem „Hájení práv pacientů na přístup ke zdravotní péči“ byly hlavním tématem nedostatky v českém systému zdravotnictví a reálné kazuistiky pacientů. Zahraničními hosty byly prezentovány zejména zkušenosti z jiných států a možnosti řešení problémů na evropské úrovni. Cílem nebylo pouze kriticky hodnotit současný stav, ale i hledat východiska a osvědčené postupy při řešení problémů.

Hlavní host, rumunský právník Dan Cimpoeru, PhD, ve své přednášce ukázal, jak lze precedenčním soudním sporem na základě evropské legislativy vymoci pacientům proti státu přístup k hrazeným lékům na rakovinu. Jeho kolega z Evropské koalice pacientů s rakovinou, politický analytik Francesco Florindi, poukázal na potřebu spolupráce pacientských sdružení na evropské úrovni a důležitost zpětné vazby od pacientů z jednotlivých států pro evropské instituce.

„Nemocní, kteří zaujímají aktivní přístup ke své léčbě, očekávají právě od pacientské organizace, aby jim zprostředkovala informace nejen o terapeutických možnostech, ale též o zdravotnické legislativě. Inspiraci přinášejí právní kauzy ze zahraničí, prezentované na dnešní konferenci“ uvedla Jana Pelouchová, která je členem Správní rady Platformy, a ve svém příspěvku představila edukační projekt s názvem „Škola právního povědomí pacienta.“

JUDr. Martin Abraham, advokát kanceláře Abraham & Partneři, uvedl faktory ovlivňující preskripci v ČR, které jsou často v rozporu s požadavky Evropského práva. Podle něj jsou hlavními důvody nedostupnosti léčiv pro pacienty v ČR zbytnělá preskripční a indikační omezení praktických lékařů a dále umělé oddalování zavádění nových léčiv na český trh. JUDr. Abraham rovněž označil jako netransparentní současnou praxi pozitivních seznamů a bonusových systémů zasahujících do objektivity preskripce lékařů. Jako nepřípustnou označil dále praxi ekonomických záměn léčiv, kdy se léčivo u již rozléčených pacientů zamění za jiné z ryze ekonomických důvodů, bez medicínského opodstatnění.

Zástupkyně Ministerstva zdravotnictví, Mgr. Jana Hlaváčová, představila aktuální cíle Ministerstva zdravotnictví na spolupráci s pacientskými organizacemi a posílení jejich postavení v systému, mj. záměr umožnit jim, aby se podílely na připomínkování legislativních návrhů v oblasti zdravotnictví. Právník advokátní kanceláře PwC Legal JUDr. Ondřej Dostál referoval o probíhajících právních sporech o přístup k péči. „Pro jednotlivce je velmi obtížné domáhat se proti úřadům svého práva na hrazenou léčbu, zejména pokud současně bojuje s vážnou nemocí a běží mu čas. Vítám proto každou iniciativu, která posílí pacientská sdružení a zajistí, aby přístup k hrazené péči fungoval pro každého i bez pomoci právníků“, uvedl k iniciativě Ministerstva zdravotnictví.

Konference se zúčastnili zástupci více než deseti významných pacientských sdružení. V panelové diskusi byly představeny případy, kdy pacienti nemohou dosáhnout úhrady léků a zdravotnických prostředků, přestože na ně mají nárok, a řešeny možné právní cesty nápravy. Na setkání budou navazovat další vzdělávací aktivity Platformy.

V přiloženém odkaze lze najít ke stažení všechny prezentace zúčastněných řečníků.

Další zdroje